Sangeren, komponisten og musikeren Peter Abrahamsen er død 82 år
Sangeren, musikeren og komponisten Peter Abrahamsen døde 4. maj 2024. Dermed er et langt liv med musik slut, og en stor personlighed i dansk musikhistorie gået bort.
Peter Abrahamsen debuterede som 16-årig
Allerede i 1958 debuterede den 16-årige Peter Abrahamsen med ”Won’t you wear my ring”, dengang under navnet Peter Abrams i selskab med bl.a. guitaristerne Jørn Graungård og Jørgen Ingemann. Han var cykelbud på pladeselskabet Sonet og fik chancen for at blive en af de første, der introducerede rock- og skifflemusikken i Danmark. Han blev kaldt Danmarks svar på den engelske skifflekonge Lonnie Donegan og rejste Norden rundt med sin skifflegruppe, og blev som solist et idol for mange andre unge med blandt andet ”You are my sunshine”, ”Heartaches by the number”, ”Run, Samson, Run” og ikke mindst ”Jesse James”, som han i øvrigt optrådte med som cowboy i filmen ”Prinsesse for en dag”.
Senere var han medstifter og redaktør af musikbladet Hit og vært på Radio Mercur, men valgte i 1962 at skifte spor og tog en reklameuddannelse. Siden dukkede han op som folkemusikklubvært i Gadespejlet med Per Dich, manager først for bookingselskabet SBA og senere som selvstændig. Han blev en efterspurgt musikproducer for andre, en funktion han bevarede livet ud.
Grundlagde ”den litterære bølge”
Fra 1969 drev han sit eget musikbureau og pladeselskab Abracadabra fra Larsbjørnsstræde i hjertet af København og arbejdede med den tids fremadstormende navne som Shit og Chanel, Knud Christensen, bedre kendt som Sebastian, Pia Raug og Erik Grip. Det var også her, den første ”Svantes viser” med Benny Andersen og Povl Dissing så dagens lys – og kostede ham hans Volvo, som måtte pantsættes for at finansiere den skelsættende udgivelse. Blikket for talenterne blev udnyttet, især i en lang årrække som opbygger og kunstnerisk leder af det nystiftede Gyldendals grammofonpladeselskab Exlibris, som holder 50 års jubilæum i 2025.
Her grundlagde han, hvad der senere er kaldt ”den litterære bølge”, hvor han formåede at parre musikere med litteratur i en frugtbar symbiose. Blandt de mest kendte kan nævnes Mathildes version af Tove Ditlevsens ”Pigesind”, Sebastians Bertolt Brecht sange ”Tiderne skifter”, Peter Thorups indspilning af Tom Kristensen digte ”Rejsen til Kina”, og Anne Linnets indspilning af Tove Ditlevsen digte ”Kvindesind”, samt Erik Grips ”Frank Jægers viser”.
Den politiske musiker
Det politiske engagement har altid været meget markant i Peters udgivelsesprofil og betydet både meget for ham selv og de omgivelser, han kom ud at spille i. Land og Folk festivaler, fredsfestivaler og utallige fagforeningers arrangementer har inviteret ham og hans skiftende orkestre til at skærpe opmærksomheden på ulighederne i samfundet. Han har bl.a. sat musik til digteren og journalisten Oskar Hansen, til den norske arbejderdigter Rudolf Nielsen og til utallige digte af arbejderdigteren Carl Scharnberg, som han også turnerede med i mange år.
Peter Abrahamsen var tillige i en årrække været freelancemedarbejder på adskillige musikprogrammer på Danmarks Radio, samt har tilrettelagt en række countrymusikprogrammer i TV. Han havde en særlig passion for den amerikanske cajunkultur og musik og blev en habil cajunkok, der underviste i den særlige madkultur.
I nogle år drev han ligefrem en butik med amerikanske specialiteter i Hellerup.
Dagligstuekoncerter og lyrikfestival
Peter Abrahamsen flyttede i 1999 med sin hustru og de tre yngste til landsbyen Maglebrænde på Nordfalster. I årene på Lolland-Falster skortede det ikke på musikalske tiltag, blandt andet stiftede og drev Peter fra Emil Aarestrups Museum i Nysted seks Lyrik og Visefestival’er. Desuden blev Den gamle Skole centrum for 15 års månedlige Dagligstuekoncerter med et hav af danske og udenlandske kunstnere. Koncerterne modtog i 2013 en DMA-Folk som Årets Spillested, kåret af publikum. For sin kulturelle indsats modtog Peter Guldborgsund Kommunes Kulturpris i 2013.
Peter og hans hustru flyttede tilbage til København i 2021.
“For enden af vejen”
I de senere år koncentrerede Peter sig om sine egne tekster og satte musik til en lang række danske digtere, blandt andre Emil Aarestrup, Kaj Munk, Sigfred Pedersen, B.S. Ingemann og så sent som 2019 Nis Petersen. I november 2023 udgav Peter sin sidste CD ”For enden af vejen” primært med egne kompositioner. Hans sidste digtsamling ”Hen ad vejen” udkommer posthumt.
Peter efterlader hustru, seks børn og fire børnebørn.
Yderligere oplysninger se biografien ”Man skal jo starte et sted” og Kraks Blå Bog.
Yderligere oplysninger kan indhentes hos Mona Granager, Exlibris, telefon 4045 6350
Begravelsen foregår privat. Der holdes senere et offentligt mindearrangement.