Historie

Om Peter

Baggrund om Peter Abrahamsen

Allerede i 1958 debuterede den 16-årige Peter Abrahamsen med “Won’t you wear my ring”, dengang under navnet Peter Abrams i selskab med  bl.a. guitaristerne Jørn Graungård og Jørgen Ingemann.  Han var cykelbud i et pladeselskab og fik chancen for at vise, hvad han kunne på sin guitar i de næste fire-fem år, hvor han blev kaldt Danmarks svar på Lonnie Donegan og rejste Norden rundt med sin Skiffle Group eller Rythm Rockers.

Senere indspillede han en række singler og EP’er, medvirkede i TV shows i Danmark, Tyskland og Finland samt havde en mindre optræden i filmen ”Prinsesse for en dag”. Stadig som Peter Abrams indspillede han Danmarks første musikvideo ”Lonesome Fella”, som blev instrueret af den dengang unge, talentfulde filmmand Flemming LaCour og med deltagelse af bl.a. den daværende korsanger, senere radiovært Nete Schreiner. 

Han var medstifter og redaktør af musikbladet Hit, men valgte at tage en reklameuddannelse og siden dukke op som folkemusikklubvært, manager og musikproducer for andre.

I en længere årrække drev han sit eget musikbureau og pladeselskab Abracadabra fra Larsbjørnsstræde i hjertet af København og hjalp helt unge kunsterne frem i lyset så som Shit og Chanel, Knud Christensen, bedre kendt som Sebastian, Pia Raug og Erik Grip. Det var også her, den første Svantes viser med Benny Andersen og Povl Dissing så dagens lys. Blikket for talenterne blev udfoldet, først som opbygger af Gyldendals grammofonpladeselskab Exlibris og senere fra en direktørpost i Metronome Records.

Han grundlagde, hvad der senere er kaldt den litterære bølge, hvor han formåede at parre musikere med litteratur i en frugtbar symbiose. Blandt de mest kendte kan nævnes Mathildes version af Tove Ditlevsens “Pigesind”, Sebastians Bertolt Brecht sange “Tiderne skifter”, Peter Thorups indspilning af Tom Kristensen digte “Rejsen til Kina”, og Anne Linnets indspilning af Tove Ditlevsens digte “Kvindesind”, samt Erik Grips Frank Jægers viser.

Også som producer har Peter markeret sig, blandt andet som producer for Erik Grip, Povl Dissing og Benny Andersen, Jan Toftlund, Trille og har stadig et godt blik for talenter, også for temmelig ukendte talenter som bluessangerinden Rikke Bruhn, der senere blev nomineret til en Danish Music Award Folk i 2008.
Peter kom i 1999 tilbage på Exlibris efter at have været væk som udøvende kunstner i en årrække.

Sideløbende med pladeproducerjobbet har Peter også arbejdet for Danmarks Radio, hvor han både var vært på P3 morgen- og natradio og på giro 413, samt tilrettelagt en række countrymusikprogrammer i TV og radio og endelig arbejdet ed et ugentligt program med nordisk musik. Efter flytning til Falster drev han i 13 år Dagligstuekoncerterne i Maglebrænde Gamle Skole, hvortil alverdens kunstnere kom og spillede. Dagligstuekoncerterne modtog i 2013 en DMA Folk som Årets spillested, kåret af publikum.

Peter Abrahamsen var og er stadig kendt for sit politiske engagement, hvor han har sat musik til og indspillet digte af Oskar Hansen og den norske arbejderdigter Rudolf Nielsen, ligesom han har turneret i en lang årrække med digteren Carl Scharnberg, hvis digte han ligeledes har sat musik til og indspillet. Han har turneret med sin egen musik, samt med sange af blandt andre Emil Aarestrup, Kaj Munk, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Nis Petersen, Sigfred Pedersen og B.S. Ingemann.

Peter forblev aktiv som udøvende kunstner lige til sin død. Han valgte i de senere år at give nyt liv til den danske sangskat og har blandt andet fornyet den danske sømandssang med markante indspilninger af “Hils fra mig derhjemme, Anne Mari’”, “Den er fin med kompasset”og andre hjemlængsel sange. Hans forkærlighed for country fornægter sig ikke, og i de senere år blev hans musik ofte inspireret af cajunmusikken.

Senest havde han stor glæde af at  oversætte og gendigte den svenske digter og forfatter Dan Andersson på albummet Vejen til Luossa, lige som han tog fat på Jeppe Aakjær i albummet “Jeg er født på Jyllands sletter” (2013), Kaj Munk i “Den blå Anemone” (2014) og “Souvenir – til en veninde” (2015) samt “Sehr Langsam (2017) og Rosenmærket (2018) med Emil Aarestrup digte. Peter udgav desuden “Løse ender – min tanke er fri” i 2016, og digtsamlingen “Min tanke er fri” samtidig.

I 2019 indspillede han digte af Nis Petersen, sat i ny musik, og i november 2023 kom sidste CD, der hedder “For enden af vejen”. Den følges op af digtsamlingen “Hen ad vejen” 2025.